teisipäev, 27. märts 2018

Söö taimseid rasvu, ela kauem



Viimane aeg on hakata tõsiselt võtma oma toitumist, kuna on tõendeid, et see aitab ennetada mitmeid haigusi või vähemalt leevendada nende kulgu. Maineka Harvardi Ülikooli teadlased tegid äsja ka selgeks, et need, kes asendavad loomsed rasvad täielikult taimsetega, vähendavad sellega varakult suremise riski kuni 26 protsendi võrra.

Taimsete rasvade head allikad on avokaado, pähklid, seemned, oliivid ja sellest valmistatud õli ning muud taimede baasil õlid (kanepiõli, linaseemneõli jpm). Eriti heaks osutusid teadlaste kinnitusel menüüd, kus oli õiges vahekorras just monoküllastumata rasvade (oliivid, mandlid, sarapuupähklid, maapähklid) osakaal. Loomseid rasvu leiame aga munast, lihast, piimatoodetest, kalast jm.

Uuringus võeti luubi alla 22 aasta vältel avaldatud teadustööd, mis näitasid, milliseid rasvu inimesed tarbivad ning kuidas mõjutab see nende eluiga. Infot leidus lausa 93 000 mehe ja naise kohta, kelle toitumise ja eluea seost jälgiti rohkem kui kümne aasta jooksul.

Teadlased võrdlesid uuringutes avaldatud andmeid menüü toitainelise koostise kohta ning pöörasid eelkõige tähelepanu taimsete ja loomsete rasvade vahekorrale. Nad tõdesid, et ka loomseid rasvu ei pea tegelikult vältima, kuna neis on nii mõndagi kehale kasulikku. Samas ei saa oma organismi koormata vaid loomsete rasvadega, vaid tuleb paralleelselt tarbida ka taimseid.

Artikkel on pärit Postimehe terviseportaalist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar