neljapäev, 10. november 2016

Kuidas stressiga toime tulla?



Postimehe terviseportaali artiklis tuuakse välja, et kuigi üldjuhul motiveerib mõõdukas stress inimesi oma eesmärke saavutama, siis pikaajaline stress mõjub tervisele halvasti. Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogiakeskuse peavaluõde Egle Türk sõnab, et stress on emotsionaalne ja vaimne pingeseisund, mis hakkab suures koguses ja pikemat aega väldates nii inimese enesetundele kui sooritusele negatiivset mõju avaldama. Seetõttu peaks seda olema õiges koguses ning teda peaks erinevate vahenditega leevendama.

Stressi sümptomiteks on näiteks unetus, ärevus, depressioon, selja-ja peavalud, kõrge vererõhk, ülesöömine ja ülekaal ning nõrgenenud immuunsüsteem. Stressi võivad põhjustada suured elumuutused, pinged tööl ja suhetes, liigne koormus ja sellest tingitud ajapuudus jpm.

Egle Türk annab ka nõu, kuidas stressi leevendada. Näiteks on mõõdukas ja regulaarne füüsiline aktiivsus hea stressi leevendaja. Samuti tuleks toituda tervislikult ja regulaarselt, vältida vedelikupuudust ning magada piisavalt.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar